TTIP? Trans-atlantic Trade and Investment Partnership

Wat is TIPP?

EU en de VS onderhandelen buiten de WTO( Wereld Handels Organisatie), nota bene een organisatie die ze onder zachte/harde dwang aan veel landen hebben opgelegd. Ze verdedigen deze werkwijze omdat de multilaterale onderhandelingen te traag zijn en beweren dat het de bedoeling is andere landen verder te stimuleren. Hiermee ondermijnen ze het gezag van de organisatie die ze zelf hebben gecreëerd en maken ze globale akkoorden nog veel moeilijker. Een mogelijke tegenmacht voor giganten wordt zo zwakker gemaakt.

Waarom is Oxfam Wereldwinkel tegen TIPP?

* Er is onvoldoende democratische controle door de geheimhouding van de onderhandelingen

* De betrokken partijen in het zuiden zijn niet aan tafel: want men onderhandelt enkel bilateraal

* De werkwijze ondermijnt eerlijke handel: omdat landen in het zuiden geen kans krijgen om voor hun belang te pleiten en de werkwijze grote lobbies en beïnvoeding meer kansen geeft.

Wat wil Oxfam Wereldwinkel?

Er wordt door verschillende actiegroepen geprotesteerd tegen zaken die men vermoedt dat in het akkoord staan. Het is belangrijk te begrijpen dat we als Oxfam wereldwinkel vinden dat dit in de kaart spelen is van de verdedigers ervan omdat ze simpel kunnen ontkennen dat het zo is en het debat ontwijken.

Welke slogan gebruikt Oxfam Wereldwinkel?

TTIP? niet in mijn naam

Het hemd: verwijst naar de onderhandelaars

Wit is typische het hemd van strakke pakken dragende ambtenaren.

Wit staat ook symbool voor de europarlementsleden die als het ware de witte vlag strijken door dit te laten gebeuren.

De slogan:

- TTIP? Niet in mijn naam?

Niemand weet wat het is en wat erin staat.Er wordt niet in onze naam onderhandeld want er is onvoldoende democratische controle. De landen van het zuiden die direct betrokken zijn bij deze onderhandelingen zitten niet aan de onderhandelingstafel.

Oxfam Wereldwinkel Westerlo. Contactpersoon: Rita Moons, 014/266462 ritamoons@hotmail.com